Pulmana ilmastointilaitteen kiinnittäminen ikkunaan, ratkaisuna 3D-tulostus

This post is in Finnish due to its targeted audience; see Printables 3D print for short English explanation

Viime vuosien kuumat kesät ovat kuulemma lisänneet siirrettävien, helposti asennettavien ilmastointilaitteiden menekkiä, eikä mikään ihme - edellinen kesä oli paikoitellen kuumin vuosisataan. Niissä on vain se iänikuinen pulma: miten kiinnittää poistoletku siten ettei kuuma ilma tule heti takaisin sisään?

Aika usein ilmastointilaitteen mukana tullut ikkunasarja ei sovellu suomalaisiin ikkunoihin. Jotkut askartelevat laitteen mukana tulleesta pahvilootasta vetosuojan - itse kokeilin ekaksi sitä, eikä tulos järin hyvä ollut tosikorkean ikkunan kanssa. Finfoamia olisi myös voinut käyttää, mutta se ei ulkoa päin näytä kovin esteettiseltä

Näistä syistä, itse päädyin käyttämään 3D-tulostinta ja PVC-kalvoa apuvälineinä. Jos alkoi kiinnostamaan, lue eteenpäin!

3D-mallinnus

Käytin 3D-mallinnukseen OpenSCAD-ohjelmaa. Toisin kuin yleisimmissä 3D-mallinnusohjelmistoissa, OpenSCAD:issa 3D-mallit kuvataan erityisellä ohjelmointikielellä. Se soveltuu hyvin erilaisiin matemaattisesti kuvattaviin rakenteisiin perustuvien kappaleiden tekemiseen - ja venttiili on aika pitkälle sellainen.

Kuva OpenSCAD-renderöinnistä

Tähän projektiin tarvittiin kolmea hieman erilaista mutta samaan sapluunaan perustuvaa kappaletta:

Kokoaminen

Ikkunaan kiinnittämiseen käytin lisäksi:

Ensimmäinen askel oli leikata kalvo muotoon - tämä vaati jonkin verran lattiatilaa, sillä ikkuna ei ollut ihan pieni. Velcrot kiinni reunoihin, ja sitten työpöydälle leikkaamaan reikiä venttiiliä varten. Kannattaa aluksi leikata reiät pulteille että venttiili saadaan kiinnitettyä oikealle paikalle, ja vasta sitten leikata koko aukon kokoinen reikä. ZAFFIRO-kalvon kanssa riittää hyvin esim. askarteluveitsi, mitään vahvempaa ei tarvittu.

Kuva kalvoon kiinnitetystä venttiilistä

Tulos

Ja tältä se näyttää kiinnitettynä ikkunaan

Kuva venttiilistä ikkunassa

Ilmeisen toimiva, huone jäähtyy varsin nopeasti ja tehokkaasti. Sivuvaikutuksena ilmeinen alipaine, mutta ilman kaksiletkuista laitetta sille nyt on vaikea tehdä mitään ilman isompaa virittelyä - korvausilman on kuitenkin tultava jostain, ja tässä tilanteessa se tulee asunnon muista venttiileistä ympäri huoneistoa.

Asentaessa, huomioi letkun asento - mikäli letku painaa kiinnikettä, se saattaa helposti luiskahtaa irti, varsinkin jos aukko on mitoitettu löysästi. Voi myös käydä niin että tiivistenauhan liima ei pidä kunnolla tuollaisessa tilanteessa. Mikäli letkun saa pönkättyä siten että se pysyy suht samassa asennossa omin voimin, aina parempi.

Lataa kopio OpenSCAD-tiedostosta tästä

Päivitetty 15.7.2022